Sertéshúsból
Udvarhelyi borda
Hozzávalók 4 személyre: 4 vastag szelet sertéskaraj, 2 evőkanál liszt, 20 dkg zöldbab, 2 nagy paradicsom.
1 kis fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma, olaj, fél csokor petrezselyem, só, bors. borsikafn
A zöldbabot megtisztítjuk, felda-J raboljuk és sóval, borsikafűvel íze sített vízben puhára főzzük. Meg forrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a felszeletelt fokhagymát. Hozzáadjuk a felnegyedelt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk és fedő! alatt összepároljuk. Végül hozzáadjuk a lecsöpögtetett zöldbabot, a felapritott petrezselymet és összemelegitjük.
A húst megmossuk, megtöröljük, kiveregetjük. Besózzuk, lisztbe forgatjuk és forró olajon, ] mindkét oldalon ropogós pirosra] sütjük. A húst tálra helyezzük és l leöntjük a zöldbabraguval. Petrezselymes burgonyával kínáljuk.
1 adag: 1340 kJ (320 kcal)
Viharsarki töltött borda
Hozzávalók 4 személyre: 4 vastag szelet sertéskaraj,
4 dkg füstölt szalonna,
5 dkg főtt, füstölt sonka, l kis tojás,
5 dkg főtt rizs,
l evőkanál liszt,
l fej hagynia, 4 zöldpaprika,
4 paradicsom, olaj, só, bors,
pirospaprika
A szalonnát a sonkával együtt ledaráljuk, vagy nagyon apró kockákra vágjuk. Összegyúrjuk a főtt rizzsel és a tojással. Borssal ízesítjük. A karajt felszúrjuk, megtöltjük a sonkás rizzsel és a nyílást fogvájóval összetűzzük. A töltött hússzeleteket lisztbe forgatjuk és megforrósított olajon,
mindkét oldalon megpirítjuk. A serpenyőből kivesszük. A visszamaradt olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és hozzáadjuk a csíkokra vágott zöldpaprikát. 2 perc pirítás után hozzáadjuk a felnegyedelt paradicsomot. Sóval és pirospaprikával ízesítjük, fedő alatt 5 percig pároljuk. Visszatesszük a húst és további 10-15 percig pároljuk. Petrezselymes burgonyával körítjük.
1 adag: 2140 kJ (510 kcal)