Levesek
Frankfurti krémleves
Hozzávalók: l kg karajcsont, 75 dkg kelkáposzta, 2 tojás, 2 dkg vaj, l púpozott evőkanál finomliszt, 3 gerezd fokhagyma, l evőkanál zsemlemorzsa, só, őrölt bors, őrölt kömény, pirospaprika.A karajcsontot kb. 1,2 liter, fokhagymával és köménnyel ízesített vízben, lassú tűzön kb. egy óráig főzzük, majd a megmosott, kis darabokra szeletelt kelkáposztát belerakjuk, és tovább főzzük. Amikor a kelkáposzta megpuhult, a karajcsontot kivesz-szük, a főtt húst lefejtjük róla, apróra vágjuk, és sóval, őrölt borssal, a zsemlemorzsával meg a tojásokkal összedolgozzuk. Fél óráig állni hagyjuk, hogy a morzsa megduzzadjon, majd vizes kézzel gombócokat formálunk belőle. Közben a kelkáposztát áttörjük vagy turmixoljuk, és a vajból a liszttel készült rántással besűrítjük. Felforraljuk, és a húsgombócokat belefőzzük. Végül egy kevés pirospaprikával színt adunk a levesnek, és azon forrón tálaljuk.
Salátaleves
Hozzávalók: l nagy fej saláta, 2 dl tejföl, l púpozott evőkanál liszt, 2 evőkanál Olympos citromlé (vagy l citrom), l evőkanál cukor, 5 dkg kockatészta vagy rizs, só, l kiskanál kurkuma.
Az alaposan megmosott salátát laskára vágjuk, és 1,2 liter sós vízben puhára főzzük. Közben a kockatésztát vagy rizst sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük, a levesbe öntjük, és a cukorral meg a citromlével ízesítjük. A tejfölt a liszttel simára keverjük, a kurkumával színesítjük, és a levest besűrítjük vele. Még két-három percig forraljuk, és azonnal tálaljuk.
Zöldséges krémleves
Hozzávalók: 2 szál sárgarépa, 30 dkg zöldbab, l kis vöröshagyma, 2 zsemle, 6 dkg Ráma margarin, l púpozott evőkanál finomliszt, 2 tojássárga, 2 dl tejföl, só, őrölt bors, l evőkanál Vegeta, l kiskanál cukor, 1/2 citrom leve, l csokor petrezselyem. A répát, a zöldbabot, a vöröshagymát
megtisztítjuk, feldaraboljuk, és a Vegetával ízesített 1,2 liter vízben puhára főzzük, majd áttörjük vagy turmixoljuk. Három deka margarinból a liszttel világos rántást készítünk, és a levest besűrítjük vele. A cukorral, a citromlével és a borssal ízesítjük, ha kell, utánasózzuk. A tojássárgákat a tejföllel a tálban simára keverjük, és a forró levest állandóan kevergetve ráöntjük. Tálalásnál a finomra vágott petrezselyemmel a levest megszórjuk. A maradék vajban megpirított zsemlekockákat külön tányéron kínáljuk hozzá.
Sárgabarackleves
Hozzávalók: 50 dkg sárgabarack, 3 dl félédes fehérbor, 20 dkg kristálycukor, l evőkanál porcukor, l tojás, l tojássárgája, 3 evőkanál piskótamorzsa (babapiskótából), só, mokkáskanyálnyi őrölt fahéj, 1/2 citrom reszelt héja.
A barackokat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, majd héját lehúzzuk, magjukat eltávolítjuk. A gyümölcs felét egy deci bor meg tíz deka cukor keverékében megfőzzük, majd egy szűrőkanállal a levesestálba szedjük, és a levét félretesszük. A maradék barackot a piskótamorzsával egy liter - a reszelt citromhéjjal, a fahéjjal meg csipetnyi sóval ízesített - vízben 15 percig főzzük, és szitán áttörjük vagy turmixoljuk. Végül a maradék borral meg cukorral elkeverjük, és a tűzre visszatesszük. A tojásfehérjéből a porcukorral kemény habot verünk, és a lassan forró levesbe galuskákat szaggatunk belőle. A két tojássárgáját a félretett főzőlével simára keverjük, és tovább verve, a tűzről lehúzott, forró levesbe csurgatjuk. Ha egy kissé kihűlt, a levesestálba öntjük, és néhány órára jégbe hűtjük. Közvetlenül tálalás előtt a habgaluskákat a tetejére fektetjük.
Elk. idő: 50 perc (állásidő nélkül); 6840 kJ/ 1630 kcal
Hagymás karalábéleves
Hozzávalók: 3 fej zsenge karalábé, l kis fej reszelt vöröshagyma, l dl } tejföl, l erőleveskocka, l evőkanál olaj, l csapott evőkanál liszt, só, őrölt bors, l mokkáskanál pirospaprika, l csokor petrezselyem.
A karalábét meghámozzuk, vékony csíkokra metéljük, és a zsenge zöld leveleit is összevágjuk. A reszelt hagymát az olajon megfuttatjuk, majd a karalábét meg a leveleket hozzáadjuk, és fedő alatt kb. 15 per-cig pároljuk. Ezután zsírjára sütjük, a liszttel meg a pirospaprikával megszórjuk, és bő egy liter vízzel felengedjük. A leveskockát beletesszük, és felforraljuk. Végül a tejfölt is beleöntjük, még egyet forralunk rajta, és az apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Elk. idő: 45 perc; 2140 kJ/510 kcal
Palóc leves
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg birkalapocka,
25 dkg burgonya,
25 dkg zöldbab,
l fej vöröshagyma,
1,5 dl tépi, olaj, só, babér,
pirospaprika,
őrölt köménymag
Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a lereszelt hagymát. Köménnyel, pirospaprikával megszórjuk és hozzáadjuk a kockára vágott húst. Megpirítjuk, megsózzuk, majd fedő alatt, kis lángon saját levében hagyjuk párolódni. Közben a zöldbabot megtisztítjuk, feldaraboljuk és sós vízben feltesszük főni. 5 perc múlva hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott burgonyát. Babérral ízesítjük és további 5 percig főzzük. A levével együtt a húsra öntjük és addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Belekeverjük a tejfölt és azonnal tálaljuk.
l adag: 1470 kJ (350 kcal)
Gombaleves
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg gomba, l nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál vaj, l dl száraz fehérbor, » 4 dl húsleves (leveskockából), 3 evőkanál liszt, 2 dl tejszín,
1 tojás, l csokor petrezselyem,
2 gerezd fokhagyma, só, őrölt fekete bors
A megtisztított gombát bő vízben többször megmossuk, ezután apróra vágjuk (vagy lereszeljük). A finomra vágott vöröshagymát vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a
gombát, megsózzuk, és néhány percig pároljuk. Amikor a gomba kevés lét eresztett, a tűzről levesz-szűk, leszűrjük és félretesszük. A gombaléhez öntjük a húslevest és a fehérbort, apróra zúzott fokhagymával, borssal ízesítjük és felforraljuk. A liszt felét 2 dl langyos vízzel és a tejszínnel elkeverve a leveshez adjuk és tíz percig forraljuk. A félretett hagymás gombapéphez keverjük az egész tojást, a másfél evőkanál lisztet, az apróra vágott petrezselymet és kevés borsot, majd teáskanállal a forrásban lévő levesbe szaggatjuk. Amikor a kis gombóckák feljöttek a leves tetejére, azonnal melegen tálaljuk.
l adag: 1764 kJ (420 kcal)
Bakonyi betyárleves
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg sertéslapocka,
10 dkg húsos, füstölt szalonna,
1 csomó leveszöldség, 15 dkg csiperkegomba,
2 zöldpaprika, 2 paradicsom, l fej hagyma, l dl tejföl,
l evőkanál liszt,fél csokor kapor, só, bors
A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk. Zsírján üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott húst. Megpirítjuk, majd megsózzuk. Hozzáadjuk a megtisztított, karikára vágott leveszöldséget, a felszeletelt gombát és a hosszában félbevágott zöldpaprikát. 2 percig pirítjuk, majd felöntjük l liter vízzel. Hozzáadjuk a félbevágott paradicsomot. Felforraljuk és fedő alatt 25-30 percig főzzük. A tejfölben elkeverjük a lisztet és az apróra vágott kaprot. A levest behabarjuk és további 2 percig forraljuk. l adag: 1640 kJ (400 kcal)
Vegyes barackleves
Hozzávalók 4 személyre: 5 szem sárgabarack, 2 nagy szem őszibarack, 10 dkg piros ribizli, 2 dl tejszín, 2 tojássárgája, 8 dkg cukor, l zacskó vaníliás cukor, a l kis rúd fahéj
A gyümölcsöt megtisztítjuk, a barack héját lehúzzuk. Forrásban lévő, 8 dl vízbe tesszük, cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal ízesítjük. 5 percig főzzük, a fahéjrudat eltávolítjuk, a fazekat a tűzről lehúzzuk. A tejszínben kikeverjük a tojássárgáját és a levesbe keverjük. Állandóan keverve visszatesszük a tűzre, kissé besűrítjük, de már nem forraljuk.
l adag: 1300 kJ (310 kcal)