Vegyes ételek
Tojás zsemlében
Hozzávalók 4 személyre:
8 zsemle, 8 tojás,
15 dkg füstölt sonka, 0 8 dkg vaj, frissen őrölt bors
A nyers füstölt sonkát ledaráljuk. A zsemlék kalapját levágjuk, belsejét kikaparjuk és más ételhez használjuk fel. A zsemlék üregét kivajazzuk, majd beleütünk l-l tojást. Megszórjuk a darált füstölt sonkával és kivajazott sütőlemezre helyezzük. Közepesen meleg sütőben addig sütjük, amíg a tojásfehérje megszilárdul.
l adag: 2520 kJ (600 kcal)
Zöldfűszeres fejtett bab
Hozzávalók 4 személyre: l 60 dkg fejtett bab,
fél zöldségleveskocka,
2 dl tejföl,
l teáskanál vöröshagymakrém, 4 fél csokor petrezselyem, l babérlevél, só,
l mokkáskanál szárított
borsikafű (csombor),
őrölt szegfűszeg,
reszelt szerecsendió, 2 szem szegfűbors
A fejtett babot annyi vízben tesz-szük fel főni, amennyi ellepi. Zöldségleveskockával, babérlevéllel, szegfűborssal, borsikafűvel ízesítjük és puhára főzzük. Közben a tejfölben kikeverjük a vöröshagymakrémet, majd felaprított petrezselyemmel, őrölt szegfűszeggel és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. A babérlevelet eltávolítjuk, majd a lébe keverjük az ízesített tejfölt és összemelegítjük.
l adag: 1470 kJ (350 kcal)
Gyuvecs
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy szelet kicsontozott,
sovány sertéstarja,
75 dkg paradicsom,
50 dkg zöldpaprika,
2 fej vöröshagyma, 2 dl rizs,
4 dl tejföl, l evőkanál olaj, só
A sütőt 200 fokra (gáz 6. fokozat) bemelegítjük. A paradicsomot kicsumázzuk és felszeleteljük. A zöldpaprikát hosszában félbevágjuk, a csumáját és az ereit kiszedjük, a húsát kisujjnyi széles csíkokra szeljük. A hagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk. A rizst megmossuk. A húst a rostjaira merőlegesen sűrűn beirdaljuk, majd kissé kiverjük. Egy nagy, mély tűzálló tálat az olajjal kikenünk, és a hozzávalókat a következő sorrendben belerakjuk: alulra a hagyma fele, erre a paradicsom fele, rá a rizs fele kerül. Erre a zöldpaprika felét terítjük, majd a hússzeleteket ráfektetjük. Ezt a paprika, majd a rizs maradéka követi, és az egészet paradicsomkarikákkal fedjük be, a tetejére hagymakarikák kerülnek. (Nagyon fontos a sorrend, ne tévesz-szük el!) A rétegeket kissé megsózzuk, végül az egészet a tejföllel bevonjuk. A tálat letakarva a sütőbe tesszük, és körülbelül hatvan percig sütjük. Ekkor a fedőt levéve még annyi időre toljuk vissza a sütőbe, mialatt a teteje szép piros lesz.
l adag: 2198 kJ (523 kcal)
Húsos-tésztás serpenyő
Hozzávalók 1 személyre: 16 dkg tészta, 30 dkg csirkemellfiié, 2 evőkanál olaj, 1 dl tej, 25 dkg mélyhűtött zöldborsé, 1 teáskanál szárított rozmaring, se, bors
A tésztát sós vízben kifőzzük (kb. 10 perc). A húst megmossuk, csíkokra vágjuk, az olajban barnára sütjük (ízlés szerint sózzuk, borsozzuk), majd lapátkanállal kivesszük és félretesszük. A pecsenyezsírhoz adjuk a rozmaringot, felöntjük a tejjel és kevés vízzel, és puhára pároljuk benne a borsót. Beletesszük a húst és a tésztát, és az egészet összemelegítjük.
Makaróniomlett
Hozzávalók 4 személyre: 4 tojás, 15 dkg makaróni, 25 dkg brokkoli, 15 dkg gomba, 1 közepes fej hagyma, 2 evőkanál olaj, 10 dkg főtt sonka, só, bors, szerecsendió
A tésztát sós vízben kifőzzük. A brokkolit megtisztítjuk, apróra szeljük, és körülbelül 5 percig együtt főzzük a tésztával. A gombát és a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd az olajban (teflonserpenyőben) mindkettőt megpároljuk. A sonkát felkockázzuk, a brokkolival és a tésztával együtt a gombás hagymához adjuk. A tojást habosra keverjük, enyhén megsózzuk, a hagymás brokkolira öntjük, és közepes lángon közepes keménységű omlettet sütünk belőle.
Lecsós rakott hús
Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet sovány tarja, 4 fej vöröshagyma, 50 dkg zöldpaprika, 50 dkg paradicsom, 3 evőkanál olaj, só, bors, 2 teáskanál pirospaprika
A kiveregetett hússzeleteket sóval, borssal, pirospaprikával bedörzsöljük. A zöldséget megtisztítjuk, a hagymát és a paradicscF mot vékony karikákra vágjuk, a zöldpaprikát hosszában felnegyedeljük. Lábasban olajat forrósí-tunk és belerakjuk a hússzeleteket. Mindkét oldalon hirtelen megpirítjuk, majd ráhalmozzuk a hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot és megsózzuk. Lefedve, kis lángon összepároljuk, rázogatva keverjük. Rizzsel fogyasztjuk.
l adag: 2200 kJ (480 kcal)
Csirkemájas rizottó
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg rizs,
40 dkg szárnyasmáj,
15 dkg vaj, 20 dkg gomba,
2 kis fej vöröshagyma,
15 dkg zöldborsókonzerv, só, őrölt bors,
fél csokor petrezselyem, 15 dkg reszelt sajt
A megtisztított rizst több vízben megmossuk, lecsurgatjuk, majd beletesszük a felhevített vajba (a
megadott vajmennyiség fele), megforgatjuk benne, majd kétszer annyi forró vízzel engedjük fel, mint amennyi a rizs mennyisége volt. Megsózzuk, megkeverjük, és közepes tűzön felforraljuk. Beletesszük az egyik (egészben hagyott) hagymát és fedővel letakarva középmeleg sütőben körülbelül húsz percig pároljuk. Ha megpuhult, a hagymát eltávolítjuk, és a rizst villával kissé fellazítjuk. A megmaradt vajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a kis kockákra vágott májat, állandó keverés mellett megpirítjuk, megsózzuk, borsozzuk és finomra vágott petrezselyemmel hintjük meg. Ezután hozzáadjuk a párolt rizst és az előzőleg puhára főzött és leszűrt zöldborsót. Forrón, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
l adag: 3411 kJ (812 kcal)