Sütemények -édességek
Rotschild-palacsinta
Hozzávalók: a tésztához 6 evőkanál rétesliszt (kb. 15 dkg), 3 tojás, 3 evőkanál olaj, 3 dl tej, csipetnyi só; az öntethez és a töltelékhez 10 dkg őrölt dió, 5 dkg búzacsíra, 20 dkg cukor, l dl vörösbor, 25 dkg meggy, 5 dkg mazsola, l csapott evőkanál finomliszt, 2 dkg margarin, (l alma), 3-4 szem szegfűszeg, késhegynyi őrölt fahéj.
A tojásokat az olajjal jól kikeverjük, majd a lisztet, a tejet, a sót és annyi szódavizet adunk hozzá, hogy közepesen sűrű palacsintatésztát kapjunk. Nyomban körülbelül 12 palacsintát sütünk belőle, természetesen csak az első palacsinta alá olajozzuk ki az edényt. A kimagozott meggyből 10 deka cukorral és a szegfűszeggel kompótot főzünk, a szegfűszeget kiszedjük, és a végén a mazsolát is hozzáadjuk. A megfor-rósított margarinon a lisztet megfuttatjuk, kompótlével meg fél deci borral felengedjük. Kevergetve mártás sűrűségűre főzzük, és utána a meggyet meg a mazsolát is belerakjuk. A diót meg a búzacsírát a maradék cukorral, a fahéjjal és a másik fél deci borral összekeverjük. (Bor helyett egy hámozott, reszelt almával is köthetjük a diót, hogy megfelelően lágy legyen, így főzni nem kell.) A palacsintákat a diótöltelékkel megtöltjük, háromszögletűre hajtjuk, és tűzálló tálra fektetjük. Azon forrón tálaljuk. A mazsolás-meggyes öntetet kis tálkában kínáljuk hozzá, hogy ki-ki a tányérjára szedhessen belőle, és minden falatot megforgathasson benne. Mindent előre elkészíthetünk; a palacsintákat alufóliával letakarva a sütőben jól megforrósíthatjuk, az öntetet állandóan kevergetve újra felfőzhetjük. Ha túl sűrű lenne, egy kevés borral hígítjuk.
Gazdag csokoládéparfé
Hozzávalók: l tasak tejszínhabpor, 2 dl tejszín, 2 púpozott evőkanál kakaó (vagy 10 dkg gesztenyemassza és l kiskanál rum), 3 evőkanál porcukor, 3 dkg mazsola, 3 dkg durvára tört dió.
A tejszínhabport a tejszínnel fokozatosan összekeverjük, majd kemény habbá verjük. Tovább verve hozzáadjuk a cukrot, beleszitáljuk a kakaót (vagy a rummal ízesített, áttört gesztenyemasszát), a mazsolát meg a diót. Jégkockatartóba simítjuk, fol-packkal letakarjuk, és a mélyhűtőben négyöt óra alatt megfagyasztjuk. Babapiskótával vagy holipnival kínáljuk. Ez a parfé drágának tűnik, de különlegesen finom, és így is jóval olcsóbb, mint a cukrászdában vásárolt fagylalt.
Sodrófás rétes
Hozzávalók: a tésztához 40 dkg rétesliszt, l tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg Ráma margarin, só; a töltelékhez gyümölcs, fehérkáposzta vagy burgonya. 30 deka lisztet a tojással, a tejföllel meg egy csipet sóval összegyúrunk, és lisztezett deszkán vékony lappá nyújtjuk. A maradék lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, és egyenletesen a tésztára szórjuk. Ezután a tésztát - mint a bejglit felsodorjuk, és alufóliába csomagolva egy órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ezután sodrófával ismét vékonyra nyújtjuk, és olajjal meglocsoljuk, majd mint a hagyományos rétest gyümölccsel, káposztával vagy burgonyával megtöltjük. Forró sütőbe tolva erős lánggal megsütjük, közben a tetejét olajjal többször megkenjük.
Elk. idő: 80 perc (állásidő nélkül)
Tiszaszigeti torta
Hozzávalók: a tésztához 25 dkg rétesliszt, 10 dkg Ráma margarin, l púpozott evőkanál porcukor, l citrom leve, só; a töltelékhez 14 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 8 dkg liszt, 2 tojásfehérje, 20 dkg alma, 3 evőkanál baracklekvár.
A tésztához valókat egy deci hideg vízzel összegyúrjuk. Kerek lappá nyújtva, egy nagy tortaforma aljára fektetjük. Villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőbe tolva, közepes lánggal világossárgára sütjük. Közben a vajat a cukorral és a citromlével habosra keverjük, majd a lisztet meg a tojásfehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. A tortaformában lévő tésztára simítjuk, és a meghámozott, felszeletelt almával beborítjuk. A sütőbe visszatéve, közepes lánggal további 45 percig sütjük, majd a formában kihűtjük. Végül a baracklekvárt egy evőkanálnyi vízzel hígítjuk, az almára kenjük, és megvárjuk, amíg rászárad. Csak utána szeleteljük fel.
Fehér krémes
Hozzávalók: a tésztához 30 dkg finomliszt, 8 dkg zsír, 4 dkg porcukor, l tojás, 1/2 dl tejszín, 4 g szálai káli; a töltelékhez 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 8 dkg liszt, 1/2 dl tej, 5 dkg mazsola, l nagy csomag vaníliás cukor.
A tésztához valókat csipetnyi sóval ösz-szegyúrjuk, majd két részre osztjuk. Lisztezett deszkán két, fél centi vastag lappá nyújtjuk. Tepsire fektetve, előmelegített sütőbe toljuk, és aranysárgára sütjük. A lisztet a vaníliás cukorral ízesített tejjel simára keverjük, majd kis lángon, állandóan keverve, sűrű krémmé főzzük. A megmosott mazsolát is beleszórjuk. Ha kihűlt, a habos vajjal összekeverjük. A lapokat a krémmel megtöltjük, és hűtőszekrénybe tesszük. Csak másnap vágjuk fel nagy kockákra: így rakjuk tálra. Egyszerűbb, ha a felső lapot előre kockákra vágjuk, és a krém tetejére egymás mellé fektetjük: a vágatok mentén a krém és az alsó tésztalap már könnyen szeletelhető.
Meggyfagylalt
Hozzávalók: 5 dl frissen kisajtolt meggy lé, 5 dl víz, 36 dkg cukor, 2 dl tejszín, l tojásfehérje, (l csepp meggyaroma), 10 dkg gorombára reszelt csokoládé.
A meggylevet a vízzel, a cukorral meg a tojásfehérjével habverővel keverni kezdjük. (Ha van, az ízét meggyaromával erősítjük.) Amikor a cukor elolvad, a tejszínt is bele-öntjük, és vízzel kiöblített tálkákba töltve, félig megfagyasztjuk. Végül a reszelt csokoládét a tetejére szórjuk, és teljes dermedésig a fagyasztóba tesszük. Abban a tálkában kínáljuk, amelyikben megfagyasztottuk.
Élesztős gyümölcsszelet
Hozzávalók: a tésztához l kg finomliszt, 20 dkg kristálycukor, 25 dkg Ráma margarin, 4 dl tej, 2 tojás, 4 dkg élesztő, só, l citrom reszelt héja; a töltelékhez 25 dkg reszelt alma, 15 dkg apróra vágott, vegyes idénygyümölcs, 15 dkg kristálycukor, l csomag vaníliás cukor, 10 dkg darált dió, 10 dkg mazsola, 10
dkg zsemlemorzsa, késhegynyi őrölt fahéj, l citrom reszelt héja; a tetejére l tojás.
20 deka lisztet 20 deka margarinnal ösz-szegyúrunk, és felhasználásig hideg helyre tesszük. Az élesztőt egy kevés langyos tejben megfuttatjuk, majd a maradék liszttel, a tejjel és a margarinnal, a kristály- meg vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal meg egy csipet sóval tésztává gyúrjuk. Jól kidolgozzuk, majd gömbölyű cipót formálunk belőle, és 15 percig kelni hagyjuk. Ezután kissé kinyújtjuk, a lisztes vajat a közepére fektetjük, a tészta széleit ráborítjuk, és az egészet kétszer hajtogatjuk. Ismét 15 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk, és kétszeres hajtogatás után további 10 percig pihentetjük. Végül a tésztát meglisztezett gyúródeszkán három-négy milliméter vastag téglalappá nyújtjuk, és kettévágjuk. A töltelékhez valókat összekeverjük, és egy-egy csíkban a lapok közepére halmozzuk. A tészta széleit - mint a tiroli rétesnél - a töltelékre hajtjuk. Az így kapott két rudat tepsire fektetjük, a tetejüket tojással megkenjük, negyedóráig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőbe tolva, közepes lánggal aranysárgára sütjük. Csak hidegen szeleteljük fel.
Meggyfelfújt kakaós habbal
Hozzávalók 4 személyre:
4 tojás,
50 dkg tehéntúró,
20 dkg cukor,
50 dkg meggy,
10 dkg darált dió,
2 evőkanál liszt,
késhegynyi sütőpor,
2 dkg kakaó,
l zacskó vaníliás cukor;
a forma kikenéséhez:
margarin; a szóráshoz: liszt
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját 8 dkg cukorral és a vaníliás cukorral együtt habosra keverjük. Hozzáadjuk az átpasszírozott tehéntúrót, a sütőporral elkevert lisztet és darált diót. Egy tojásfehérjét felverünk és a masszába vegyítjük. Végül belekeverjük a kimagozott meggyet is. A tésztát margarinnal kikent, liszttel behintett tűzálló formába öntjük. Forró sütőben 20 percig sütjük. Közben a többi tojásfehérjét is kemény habbá verjük a maradék cukorral. Kakaóval ízesítjük és a fel-fújtra kanalazzuk. További 10 percig sütjük.
l adag: 2350 kJ (560 kcal)
Bundás barack
Hozzávalók 4 személyre: 8 nagy szem sárgabarack,
2 evőkanál liszt, l tojás,
1 evőkanál édes fehérbor,
2 evőkanál porcukor,
fél teáskanál őrölt fahéj, olaj
A lisztet kikeverjük a tojássárgájával, a borral és l teáskanál olajjal. Hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is. A megmosott barackot félbevágjuk, kimagozzuk. A gyümölcsöt a palacsintatésztába mártjuk és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Italosra szedjük, majd fahéjas porcukorral megszórva kínáljuk.
l adag: 1680 kJ (400 kcal)
Mangoldtorta
Hozzávalók 4 személyre: l kg mangold, 10 dkg liszt,
4 tojássárgája,25 dkg tehéntúró, l dl tejszín, 10 dkg ementáli sajt, 3 evőkanál búzadara,5 dkg zsemlemorzsa, só
A mangoldot megtisztítjuk, megmossuk, a szárát levágjuk és más ételhez - pl. salátához - használjuk fel. A leveleket forrásban lévő, sós vízben 3 percig előfőzzük, majd csíkokra metéljük. A tehéntúrót átpasszírozzuk, összegyúrjuk a liszttel, a tojássárgájával, a tejszínnel és a búzadarával. Megsózzuk, belekeverjük az alaposan lecsöpögtetett mangoldot és 20 percig állni hagyjuk. A masszát margarinnal kikent tortaformába simítjuk és 20 percig sütjük. Meghintjük a reszelt sajttal elkevert zsemlemorzsával és további kb. 20 percig sütjük. Tortaként szeleteljük, tejfölös tormamártást kínálunk hozzá.
l adag: 1850 kJ (440 kcal)
Barackos szelet
Hozzávalók 16 szelethez: 25 dkg rétesliszt, 25 dkg cukor,
5 dkg margarin, l tojás,
2 dl tejföl, l dl tej, 50 dkg sárgabarack, reszelt citromhéj, késhegynyi szódabikarbóna, csipetnyi só a tepsi kikenéséhez: margarin
A tojást habosia keverjük a cukorral, a szódabikarbónával, csipetnyi sóval és a puha zsiradékkal. Hozzáadjuk a tejet, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, végül beleszitáljuk a lisztet. A tésztát margarinnal kikent tepsibe öntjük. Tetejét kirakjuk a kimagozott, félbevágott barackokkal. Előmelegített sütőbe toljuk, 5 percig 200 fokon sütjük, majd a tüzet 150 fokra mérsékelve, tűpróbáig sütjük.
l adag: 840 kJ (200 kcal)