Sütés-főzés-befőzés

A főzés tudománya nem boszorkányság!

                   Szárnyasételek

                                             imagescaqbfreg.jpg

 
Tarka csirkemell
Hozzávalók: 2 nagy csirkemell, (60 dkg sertésdagadó), 2 sárgarépa, 25 dkg zöldborsó, l pár debreceni, 2 tojás, 2 zsemle vagy két szelet fehér kenyér, (l zöldpaprika), só, őrölt bors, 2 babérlevél, l csokor petrezselyem.
A csirkemelleket középen éles késsel bevágjuk, a szegycsontokat óvatosan kiemeljük, hogy a húsdarabok egészben maradjanak, és a bordacsontokat is eltávolítjuk. A beáztatott, kicsavart zsemléket a megtisztított, kockákra vágott sárgarépával, a kifejtett zöldborsóval, a finomra vágott petrezselyemmel meg a tojásokkal összekeverjük, és sóval, borssal fűszerezzük. A tölteléket a két csirkemellre simítjuk, a közepükre egy-egy debrecenit fektetünk, majd a húst ráhajtjuk, és hústűkkel összetűzzük. Tűzálló tálba téve, a babérlevelet mellédobjuk (nyáron egy zöldpaprikát is), és lefedve, a forró sütőbe toljuk. Először átforrósítjuk, majd a tüzet mérsékelve, kb. 45 percig pároljuk. (Vizet nem kell aláönteni!) Amikor a hús megpuhult, a fedőt (vagy alufóliát) levesszük, és a pecsenyét a sütőbe visszatolva, még 10-15 percig pirítjuk. Öt-tíz percig hűlni hagyjuk, a hústűket kihúzzuk, és felszeletelve tálaljuk. Hasábburgonyát és salátát kínálunk hozzá. (Aki nem szereti a baromfit, készítheti sertésdagadóból is, de a csirkemell zamatosabb és olcsóbb.)

                                                  untitled.jpg

Pácolt frissensült
Hozzávalók: 2 nagy csirkemell, (4 szelet sertéscomb vagy tarja), 2-2 evőkanál szójamártás és mustár, l evőkanál olaj, liszt, késhegynyi őrölt bors; a sütéshez olaj.
A csirkemelleket kicsontozzuk, lebőröz-zük, az így kapott négy hússzeletet kissé kiverjük. A szójamártást, a mustárt, az olajat meg az őrölt borsot összekeverjük, és vastagon a hússzeletekre kenjük. Letakarva legalább 2-3 óráig a hűtőszekrényben érleljük, de előző este is elő lehet készíteni. Utána a
húst lisztben megforgatjuk, és forró olajba téve, mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Sózni nem kell, mert a szójamártás sós. Készíthetjük vékonyra kivert sertéscombból vagy tarjából is, de akkor drágább. Tartármártással ízesített friss salátával és újbur-gonyával körítve ünnepi alkalomra is tálalhatjuk.

                                                   untitled.jpg

Töltött pulykacomb
Hozzávalók: 4 közepes nagyságú alsó pulykacomb (vagy 2 nagy egész comb), 8 dkg rizs, 2 szál sárgarépa, 5 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál Vegeta vagy l húsleveskocka, 2 gerezd fokhagyma, l csokor petrezselyem. A pulykacombok bőrét a csont alsó végén körbevágjuk, és éles, hegyes késsel a csontot meg az inakat a húsból kifejtjük. (Akik kevésbé gyakorlottak, azok a comb egyik oldalán a húst végigvágva csontozzák ki, de akkor több hústű kell hozzá.) A rizst és a kis kockákra vágott sárgarépát a Vege-tával vagy húsleveskockával ízesített vízzel félig megpároljuk, és a finomra vágott petrezselymet rászórjuk. A pulykacombokba töltjük, és a nyílást hústűvel összefogjuk. A vastagabb húsrészbe négy-öt nyílást vágunk, ezekbe a füstölt szalonnát és a fokhagymát tűzzük. A húst tűzálló tálra fektetjük. Ha a szalonnából maradt, akkor egy-egy vékony szeletet a tetejére fektetünk. Egy kevés vizet öntünk alá, és lefedve a sütőben megforrósítjuk, majd közepes lángon 35-40 perc alatt puhára pároljuk. Menet közben megnézzük, hogy a vizet nem kell-e pótolni. Végül a fedőt (vagy alufóliát) a tűzálló tálról levesszük, és a pecsenyét pár percre a sütőbe visszatolva, a tetejét megpirítjuk. Sózni nem kell, mert a Vegetától és a szalonnától elég sós! Sok salátával kínáljuk, de ha nagyétkű a család, hasábburgonyával is köríthetjük.

                                                    untitled.jpg

Búzacsírás csirkemell
Hozzávalók: 2 közepes nagyságú csirkemell, l kis fej (kb. 30 dkg) .) karfiol, 2 dl tejszín, 10 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj, l evőkanál búzacsíra, só, késhegynyi reszelt szerecsendió.
A csirkemelleket lebőrőzzük, kicsontozzuk, kissé kiverjük, és a vajon hirtelen mindkét oldalát megsütjük, majd lefedve puhára pároljuk. Közben a karfiolt rózsáira szedjük, sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, és lecsepegtetjük. Egy tűzálló tálat a sütésből visszamaradt vajjal kikenünk, a hússzeleteket belefektetjük, és a karfiolt a tetejükre ültetjük. A tejszínt megsózzuk, és a szerecsendióval fűszerezve, a reszelt sajttal meg a búzacsírával összekeverve a karfi-olos húsra öntjük. A forró sütőbe tolva, közepes lánggal addig sütjük, amíg a teteje pirulni nem kezd.
Elk. idő: 50 perc; 7770 kJ/1850 kcal

                                                   untitled.jpg

Pácolt, rakott csirke
Hozzávalók 4 személyre:
1  konyhakész csirke,
2 evőkanál liszt, 30 dkg paradicsom, 4 zöldpaprika,
l szál póréhagyma,
1  fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma, l citrom,
fél csokor petrezselyem, olaj, só, bors
A csirkét nyolc darabra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát és fokhagymát lereszeljük, és belekeverjük a citrom kifacsart levébe. A krémmel bekenjük a csirkét, tálba helyezzük és lefedve, hűtőszekrényben 3 órát pácoljuk. Kivéve megsózzuk, lisztbe forgatjuk és forró olajon körös-körül megsütjük. Tűzálló tálba helyezzük, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel, beborítjuk a megtisztított, felkarikázott póréval, paradicsommal és a hosszában félbevágott zöldpaprikával. Minden réteget sózunk, borsozunk. lefedve sütőbe toljuk és 30 percig sütjük. Nyers, reszelt sárgarépával elkevert rizzsel kínáljuk.
l adag: 1600 kJ (380 kcal)

                                                  untitled.jpg


 Sárgabarackos csirke
Hozzávalók 4 személyre:
1 konyhakész csirke, 5 szem sárgabarack,
2 evőkanál szójamártás, l evőkanál méz,
l cm friss gyömbérgyökér, olaj
A csirkét lebőrözzük. A sárgabarackot forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk. Kimagozzuk, húsát a friss gyömbérgyökérrel, a szójamártással és a mézzel összetur-mixoljuk. A krémet a húsra kenjük és lefedve, 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. A pácot nagyjából lekapargatjuk és a csirkét tűzálló tálba helyezzük. Megsózzuk, leöntjük kevés olaijal és vízzel, és közepesen forró sütőben 40 rtercig sütjük. Leöntjük a mártással, amiben pácoltuk és további 5 percre visszatoljuk a sütőbe. Hagymás rizzsel kínáljuk.
l adag: 1760 kJ (420 kcal)

                                                 untitled.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

                                    

          



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 11
Tegnapi: 16
Heti: 82
Havi: 202
Össz.: 33 467

Látogatottság növelés
Oldal: Szárnyas
Sütés-főzés-befőzés - © 2008 - 2024 - webkonyha.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »