Sütés-főzés-befőzés

A főzés tudománya nem boszorkányság!

                                               Saláták

                              31.jpg

Nyári sárgarépasaláta
Hozzávalók: kb. 50 dkg sárgarépa, l kis fej új fokhagyma, só, őrölt bors, ecet; a mártáshoz l kis tubus majonéz, 2 dl tejföl, 1,5 kiskanál mustár, só, cukor, citromlé. A sárgarépát megtisztítjuk, lereszeljük, és a tőrt fokhagymával összekeverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, és néhány csepp ecettel enyhén pikánsra savanyítva, néhány óráig érlelődni hagyjuk. A majonézből a tejföllel meg a többi hozzávalóval tartármártást készítünk, és a reszelt sárgarépával összekeverjük. Hideg helyen még legalább egy óráig állni hagyjuk, csak utána tálaljuk.
Elk. idő: 20 perc (állásidő nélkül); 5330 kJ/ 1270 kcal

                                                 salata.jpg

Rizses csirkesaláta
Hozzávalók: egy 30 dkg-os csirkemell, 20 dkg mirelit paradicsompaprika-kocka, 20 dkg mirelit zöldborsó, 15 dkg rizs, l evőkanál olaj, só, őrölt bors, mustár, l citrom leve, csipetnyi cukor, tárkonylevél; a tálaláshoz 2-2 kemény tojás és paradicsom.
A rizst megmossuk, bő sós vízben 18-20 percig főzzük, majd leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük. A csirkét egy kevés sós vízben puhára főzzük, még melegen lebőrözzük, és a húsát apró kockákra vágjuk. A paprikakockát tésztaszűrőbe öntve két-három másodpercre forró sós vízbe mártjuk, majd hideg vízzel lehűtjük, és jól lecsepegtetjük. A zöldborsót is 8-10 percig sós vízben főzzük, majd leszűrjük. A citromlevet cukorral, sóval, borssal, finomra vágott tárkonylevéllel meg az olajjal kikeverjük. A csirkehúst, a rizst, a paprikakockákat meg a zöldborsót beleforgatjuk, és egy óráig jégbe hűtjük. Végül a salátát egy tálra kúp alakban halmozzuk, és félbevágott paradicsomkarikákkal meg cikkekre vágott kemény tojással körberakjuk.

                                                salata.jpg


Sajtsaláta Jonatán módra
Hozzávalók: 30 dkg alma, 25 dkg trappista sajt, l doboz mirelit majonéz, 10 dkg mirelit őszibarack (2 kemény tojás), fehérbor, só, citrom, őrölt fehérbors, mustár; a tálaláshoz 1/2 fej saláta, 2 kemény tojás.
Az almát meghámozzuk, és a húsát apró kockákra vágjuk. Az őszibarackot még fagyott állapotban a sajttal együtt szintén kockákra vágjuk. A felolvadt majonézt egy műanyag tálba öntjük, és annyi fehérborral hígítjuk, hogy sűrű mártást kapjunk. Sóval, borssal, citromlével meg mustárral ízesítjük. A kockákra vágott hozzávalókat beleforgatjuk, és egy-két órára behűtjük. (Kockákra vágott kemény tojással is gazdagíthatjuk a salátát.) Végül mély üvegtányérokat szép salátalevelekkel kibélelünk, és mindegyikbe salátát halmozva, tojáscikkekkel díszítjük.

                                                 salata.jpg


Görög kukoricasaláta
Hozzávalók: 30 dkg mirelit morzsolt kukorica, 5 dkg mirelit vöröshagymakocka, -l kemény tojás, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg paradicsompüré, 8 dkg dió, 2 evőkanál olaj, l dl vörösbor, só, pirospaprika, 2 evőkanál mustár, cukor, citrom, l babérlevél, l kiskanál kakukkfű.
A kukoricát forrásban lévő, sóval, babérlevéllel ízesített vízbe öntve, egy-két percet főzzük. Utána leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük. A vöröshagymát az olajban megpirítjuk, a tört fokhagymával még egy percig sütjük, a pirospaprikával megszórjuk, és a paradicsompürét belekeverjük. A vörösborral felöntjük, és sóval, borssal, kakukkfűvel, citromlével, cukorral, mustárral fűszerezzük, majd felforraljuk. Közben a diót durvára törjük - sohasem daráljuk! , és serpenyőben szárazon világosbarnára pirítjuk, majd két részre osztjuk. Az egyik részt a mártáshoz adjuk, és a kukoricával összekeverjük. A hűtőszekrényben egy óráig érleljük, majd
üvegtálkára halmozva, a maradék pirított dióval megszórjuk, és keménytojás-karikákkal díszítjük.

                                                salata.jpg


Paradicsomos gömbasaláta
Hozzávalók: 30 dkg mirelit gombaszelet, 6 dkg mirelit vöröshagymakocka, 10 dkg paradicsompüré, 2 evőkanál olaj, 1/2 dl vörösbor, só, őrölt bors, pirospaprika, mustár, l citrom leve, őrölt kakukkfű, l babérlevél; a tálaláshoz 2 kemény tojás.
A hagymakockákat az olajban aranysárgára pirítjuk, egy kevés pirospaprikával megszórjuk, és a paradicsompürét belekeverjük. Vörösborral felöntjük, és sóval, borssal, babérlevéllel, kakukkfűvel, cukorral, mustárral meg a citrom levével fűszerezzük. Felforraljuk, és a gombaszeleteket belerakva, három-négy percig pároljuk. Kihűtjük, a babérlevelet kivesszük, és hűtőszekrényben legalább egy óráig állni hagyjuk.-Üvegtálon, kúp alakúra halmozva, főtt-tojáskarikákkal díszítve tálaljuk.

                                                  salata.jpg

Joghurtos karfiolsaláta
Hozzávalók: 30 dkg mirelit karfiol, 2 dl joghurt, 2 evőkanál olaj, só, őrölt bors, l kiskanál mustár, l citrom leve, l csokor metélőhagyma.
A karfiolt sós vízben nem túl puhára főzzük, majd azonnal leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük. A metélő-hagymát finomra vágjuk, és üvegvagy műanyag tálban a joghurttal, a mustárral, a citromlével, az olajjal meg egy kevés sóval, borssal simára keverjük. A karfiolt beleforgatjuk, és a hűtőszekrényben egy óráig érleljük.

                                                   salata.jpg

Svejk-saláta
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg főtt, füstölt sonka, 20 dkg Pannónia sajt,
30 dkg zöldborsó, l dl joghurt,
1 kovászos uborka,
2 zöldpaprika, 2 paradicsom,
l dl tejföl, fél tubus majonéz,
l teáskanál mustár, l teáskanál porcukor, só
A kifejtett zöldborsót forrásban lévő, sós vízben megpároljuk. A sonkát és a sajtot kisebb kockákra vágjuk. A kovászos uborkát hosz-szában négyfelé vágjuk, majd felszeleteljük. A zöldpaprikát csíkokra metéljük, a paradicsomot vékony karikákra vágjuk. A lecsöpögtetett zöldborsót összekeverjük a nyers zöldséggel, a sajttal, sonkával. A tejfölben kikeverjük a majonézt, mustárt, porcukrot és a sót, majd joghurttal hígítjuk. A mártást a saláta hozzávalóira öntjük, összekeverjük és legalább 30 percig érleljük.
l adag: 1170 kJ (280 kcal)

                                                salata.jpg

Vitaminsaláta fürjtojással
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg gépsonka, 10 dkg trappista sajt, 10 füstölt fürjtojás,
1  fejes saláta, 2 zöldpaprika,
2 paradicsom, fél kígyóuborka,
1  szál sárgarépa,
2 kisebb akna, 2 evőkanál olaj, l evőkanál citromlé, fél csokor petrezselyem, só, fehér bors
A sonkát kockára vágjuk. A paprikát csíkokra metéljük, a paradicsomot cikkekre, az uborkát hasábokra vágjuk. Az almát és a sárgarépát lereszeljük, a salátát nagyobb darabokra tépdessük. A hozzávalókat összekeverjük. Az olajat kikeverjük a citromlével, majd sóval, borssal, felaprított petrezselyemmel ízesítjük. A mártást a salátába keverjük és 20 percig állni hagyjuk. Reszelt sajttal megszórjuk és a tetejére ültetjük a félbevágott füstölt fürjtojásokat. l adag: 1260 kJ (300 kcal)

                                               salata.jpg

Mediterrán saláta
Hozzávalók 4 személyre: 1 fejes saláta, 5 paradicsom, 1 szardellakonzerv, 1 fej fodros saláta, 8 fekete olívabogyó, 1 tojássárgája, 10 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál borecet, 4 gerezd fokhagyma, 5 szelet fehér kenyér, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 10 dkg parmezán jellegű reszelt sajt, só, bors
A kenyér héját levágjuk, a belsejét felkockázzuk, olajban megpirítjuk, majd konyhai papírtörlőn a zsiradékot leitatjuk róla. A salátát leveleire szedjük, megmossuk és megszárítjuk. A paradicsomokat négybe vágjuk. Az olívabogyót kimagozzuk. A szardella levét lecsepegtetjük, és az olívabogyóval együtt kis darabokra vágjuk. Az öntethez összekeverjük a tojássárgáját sóval, borssal, az ecettel és 5 evőkanál vízzel, majd habverővel folyamatosan kevergetve az olajhoz adjuk. A salátát, a paradicsomot, az olívabogyókat és a szardellát edénybe tesszük, meglocsoljuk az öntettel, majd óvatosan (vigyázva, hogy a saláta és a paradicsom ne törjön össze) összekeverjük. Megszórjuk apetrezselyemmel, a pirított kenyérkockákkal és a sajttal. amelyekkel egyedi ízek varázsolhatok az asztalra.

                                              salata.jpg   

Bazsalikomos fejes saláta
Hozzávalók: l nagy vagy 2 kis fej saláta, l citrom leve, 5 evőkanál olaj, só, késhegynyi őrölt fehér bors, l mokkáskanál mustár, l csokor friss bazsalikom.
A bazsalikomot apróra vágjuk, citromlével összekeverjük, és lefedve, a hűtőszekrényben legalább egy óráig áztatjuk. Ezután a mustárral, csipetnyi sóval meg a fehér borssal ízesítjük, és az olajat vékony sugárban, állandóan keverve belecsorgatjuk. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, megszikkasztjuk, és darabokra tépve a mártásba forgatjuk. Legfeljebb öt-tíz percig állni hagyjuk. Sosem tovább, mert összeesik.
Elk. idő: 15 perc; 1760 kJ/ 420 kcal

                                              salata.jpg

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 16
Heti: 76
Havi: 196
Össz.: 33 461

Látogatottság növelés
Oldal: Saláták
Sütés-főzés-befőzés - © 2008 - 2024 - webkonyha.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »